De Big Five

La Terre des Origines

De Big Five

Vorige activiteit Volgende activiteit

De Leeuw

Wanneer hij je strak aankijk met zijn goudkleurige ogen, die macht en majesteit uitstralen, begrijp je waarom hij als de Dierenkoning wordt beschouwd.

 

Hij is de grootste katachtige, een groot mannetje kan tot 250 kg wegen. De leeuwin is kleiner maar levendiger en kan zeer snel lopen. Daarom is het vooral zij die jaagt om het gezin te voeden.

Alleen het mannetje heeft manen : hij heerst over enkele leeuwinnen, die er geen hebben.

 

Na 110 dagen dracht schenkt de leeuwin het leven aan een worp van 1 tot 4 welpjes die ze eerst apart van de groep grootbrengt om hen te beschermen, zelfs tegen hun vader! Daarna integreert ze hen geleidelijk in de groep wanneer ze 2 maanden oud zijn.

 

De leeuw, die vroeger wijdverspreid was in de wereld, zelfs in Europa, leeft nu alleen nog in Afrika, met uitzondering van een kleine populatie van de laatste Aziatische leeuwen in het nationaal park van Gir, in het noordwesten van India.

De Afrikaanse olifant

Dit is het grootste en zwaarste landdier ter wereld, dat zelfs de Aziatische Olifant overtreft : het weegt tussen 6 en 9 ton, met als record een volwassen mannetje van 12.274 kg!

Hij heeft grote oren die voornamelijk dienen om overtollige lichaamswarmte te evacueren, een beetje zoals een “autoradiator”. Het uiteinde van de slurf heeft twee “vingers” waarmee hij behoedzaam voorwerpen vastneemt. In tegenstelling tot bij zijn Aziatische neef, hebben zowel het mannetje als het vrouwtje grote slagtanden.

De olifant heeft 4 grote kiezen waarmee hij takken en andere planten kan kauwen en vermalen, die zijn uitsluitende voeding vormen. Hij kan tot 250 kg per dag eten. Om te drinken gebruikt hij zijn slurf als hulpmiddel : hij zuigt een bepaalde hoeveelheid water op, plooit zijn slurf in zijn mond en stoot het water uit.

Het olifantsjong wordt geboren na een draagtijd van 24 maanden en blijft dicht bij zijn moeder, in het midden van de familiegroep.

De olifant kan tot 70 jaar oud worden. Hoewel de olifantenkerkhoven een mythe blijven, heeft men vastgesteld dat olifanten de beenderen van een soortgenoot herkennen en ze zachtjes aanraken met het uiteinde van hun slurf, als laatste eerbetoon.

De witte neushoorn

Dit is het tweede grootste landzoogdier na de olifant : hij kan tot 3 ton wegen en 4 m lang zijn. Hij leeft vooral in de savannes van zuidelijk Afrika, want de ondersoort in Centraal-Afrika is bijna verdwenen.

Zijn huid is grijs. Dat hij "wit" wordt genoemd komt door een slechte vertaling! De lippen van dit dier zijn breed, wat "wijd" wordt genoemd in het Afrikaans-Nederlands of "wide" in het Engels en dit adjectief werd verward met "wit” of “white”!

De baby neushoorns worden geboren na een lange draagtijd van 18 maanden en wegen dan al 30 kg!

De twee horens van de Afrikaanse Neushoorn groeien ongeveer ½ cm per maand en dienen vooralom struikgewas te verwijderen om te kunnen grazen.

Deze hoorns bestaan uit keratine, zoals onze nagels en ons haar, en hebben niet de genezende eigenschappen die er ten onrechte aan worden toegeschrevenin de traditionele Aziatische geneeskunde en waardoor ze het slachtoffer zijn van stropers (honderden exemplaren per jaar...).

Dat is de reden waarom de hoorns van onze neushoorns, dievan een Zuid-Afrikaanse fokkerij komen, ginder afgezaagd zijn om hen te redden : hier groeien ze weer langzaam aan...

De Kaapse Buffel

Met 300.000 exemplaren verspreid over Zuid- en Oost-Afrika is deze soort niet bedreigd.

 

De Afrikaanse Buffel kan tot een ton wegen! Het is een zeer geducht wild dier (er wordt zelfs gezegd het meest gevaarlijke), berucht om zijn “slecht karakter” en zijn agressiviteit. Hij kan plots aanvallen met kracht en snelheid. Zijn verschrikkelijke hoorns kunnen tot 1m50 spanwijdte hebben.

Zo doodt hij elk jaar honderden mensen en heeft veelzeggende bijnamen: de “zwarte dood” of “weduwmaker”.

 

De buffelkuddes, die in de savanne leven om er gras te grazen, zijn compact en laten zich niet intimideren, zelfs niet door leeuwen.

 

Ze helpen elkaar bij een aanval en men heeft zelfs buffels zien aanvallen en leeuwen verplichten om in een boom te klimmen en daar urenlang te blijven terwijl ze op de grond bleven wachten om hen een dodelijke aanval op een van hun soortgenoten betaald te zetten.

Het luipaard

Deze krachtige katachtige kan een vacht hebben die van kleur verschilt naargelang zijn leefgebied : gevlekt maar tegen en lichtgele, gouden of bijna bruine achtergrond. Er bestaat ook een melaninevorm : de beroemde zwarte panter.

De luipaarden van Pairi Daiza zijn afkomstig van Afrika, maar er bestaan ook ondersoorten van luipaarden in Azië en in enkele kleine gebieden van het Midden-Oosten.

 

Het mannetje weegt gemiddeld 60 kg, terwijl het wijfje slechts tussen 35 en 40 kg weegt.

Hij is een uitstekende klimmer en springer (in staat om sprongen te maken van 3 m hoog en 6 m ver) en ook een goede zwemmer. Hij heeft hoofdzakelijk een vleesetersdieet, maar als het moet, eet hij ook insecten.

Daar hij alleen leeft, in tegenstelling tot leeuwen en hyena’s, verstopt hij vaak zijn prooien voor zijn concurrenten door ze op hoge boomtakken te hijsen.

Om dit te toen, gebruikt hij een buitengewone kracht!Men heeft hem al in een boom zien klimmen tot 6 meter hoog met in zijn muil een jonge giraf van 125 kg, dus het dubbele of driedubbele van zijn gewicht.

De Big Five in beelden

De activiteiten van deze wereld

Win tijd ! Uw abonnement
online vanaf 64 €

Halfapen

Halfapen

Drie eilandjes met een totale oppervlakte van 7000 m2, naar het model van Nosy Komba - een klein eilandje ten noorden van Madagascar. Dit is de leefwereld van onze halfapen. Meer info

De giraffen uitkijkpost

De giraffen uitkijkpost

Op schouderhoogte met de giraffen Meer info

Tamberma-dorp,

Tamberma-dorp,

Het Tamberma-dorp, de woningen van het volk der bouwkunstenaars Meer info

Oostelijke Franje-apen

Oostelijke Franje-apen

Hun eiland lijkt op maat gemaakt, met aangepaste begroeiing om aan hun basisbehoeften (voedsel en nesting) te voldoen. Meer info

Het Paaldorp

Het Paaldorp

"Du bon Fufu à l’intérieur" chez Maman Gentille, les Poissons congelés Paradisio, les produits du groupement de la Persévérance du village Akaza Todzi, les tresses de Delali… U hoeft de authentieke reclameborden op de hutten van het paaldorp maar even te bekijken en U waant zich meteen in franstalig West-Afrika. Meer info

De Big Five

De Big Five

De big Five : Leeuw, Olifant, Neushoorn, ... Meer info

Het Nijlpaard

Het Nijlpaard

Het Nijlpaard : allesbehalve de goedzak die hij lijkt Meer info

Andere dieren

Andere dieren

De Watusi-runderen, de Stokstaartjes, Het Jachtluipaard, het Wrattenzwijn, de Koedoe... Meer info

De gorilla's

De gorilla's

Vanaf heden kunt u één van onze grootste en monumentaalste projecten ontdekken… en uiteraard ook onze eerste gorilla ontmoeten! Meer info

De Afrikaanse olifanten

De Afrikaanse olifanten

Iedereen kent deze prachtige en geliefde olifanten. Ze zijn ontzettend intelligent, hebben een opmerkelijk geheugen en worden soms ouder dan 70. Meer info

De Schoenbekooievaar

De Schoenbekooievaar

De schoenbekooievaar komt voor in Centraal-Afrika, in de meren en moerassen in het oosten. Meer info

De Witte neushoorn

De Witte neushoorn

De Witte neushoorn is na de olifant het grootste landzoogdier. Meer info

Het penseelzwijn

Het penseelzwijn

Het Penseelzwijn leeft in de bossen en moerassen van West- en Centraal-Afrika maar ook in Madagaskar, wat vreemd is, want hij is er zeker niet naartoe gezwommen! Meer info

De Grote Koedoe

De Grote Koedoe

Deze prachtige antilope, eerder een bergbewoner, leeft in het bos, waar hij met gemak springt op onregelmatig terrein. Meer info