De Orang-oetans

Le Royaume de Ganesha

De Orang-oetans

Vorige activiteit

De andere soort is afkomstig van Borneo en wordt minder bedreigd dan de orang-oetans uit Sumatra, die momenteel met uitsterven bedreigd zijn. Naar schatting leven er nog slechts 7300 orang-oetans in de vrije natuur. Jaarlijks worden er duizend het slachtoffer van stropers en van de ontbossing van hun leefgebied voor de creatie van immense palmolieplantages.

Sinds 2016 hebben we een koppel orang-oetans: een vrouwtje van 22 jaar oud (Sinta) en een mannetje van 11 jaar oud (Gempa) die beiden zijn geselecteerd door de coördinatoren van de EAZA (Europese Associatie van Zoo's en Aquaria) om deel te nemen aan een voortplantingsprogramma (EEP) voor deze soort. De nieuwe verblijfplaats van Sinta en Gempa is 1100 m2 groot (950 m2 hiervan is een groen eiland) en bevindt zich in de kunstenaarswoning in het koninkrijk van Ganesha. Dit authentieke gebouw, gemaakt uit Thais hout, is helemaal vernieuwd door de teams van Pairi Daiza om er een habitat van te maken dat helemaal is aangepast aan onze nieuwe roodharige gasten.

In 2017 hebben we een tweede groep orang-oetans uit Sumatra mogen verwelkomen in onze Jardin des Mondes, afkomstig van de Duitse Heidelberg: een gezinnetje dat bestaat uit een vader (Ujian, 22 jaar), een moeder (Sari, 13 jaar) en hun baby (Berani, 1 jaar).

Voor hen hebben we een geweldige locatie voorzien in de bloementempel van het koninkrijk van Ganesha. Daar ontdekt u de in ere herstelde hindoeïstische Jaïn-tempel, die volledig uit wit marmer uit Rajasthan is gebouwd. Een juweeltje op maat van de zeldzaamheid van haar bewoners!

WIE ZIJN ZE EN WAT ETEN ZE?

De orang-oetans zijn nauwe verwanten van de mens: we hebben meer dan 97% van onze genen met hen gemeen. We hoeven maar naar hen te kijken om te beseffen hoe hard ze op ons lijken. Deze grote rosse apen zijn ontzettend sterk. De grote mannetjesapen, die tot wel 1,40 m groot kunnen worden en tot 90 kg kunnen wegen, zien er gewoonweg indrukwekkend uit als je kijkt naar de krachtige spieren in hun lange armen, de uitwassen op hun wangen, en hun brede nek. En toch zijn deze dieren zachtaardig en schuchter. Van alle grote mensapen (gorilla's, chimpansees en bonobo's) zijn het de orang-oetans die de meeste tijd in de bomen doorbrengen. Met een vredige traagheid verplaatsen ze zich van tak naar tak. Hun essentiële voedingsstoffen vinden ze tussen de bladeren: deze alleseters eten voornamelijk fruit, bladeren, granen en bloemen, maar ook insecten en kleine dieren, zoogdieren en vogels. Ze komen naar beneden om te drinken wanneer er niet voldoende water in de takken en in de epifytische planten zit. Elke nacht maken ze hoog in de bomen een nest van bladeren en takken. Alleen de jongen hebben iets te vrezen van tijgers en pythons; de volwassenen daarentegen worden alleen door de mens bedreigd ...

Net zoals de andere grote apen is de orang-oetan opvallend intelligent. Zo is hij bijvoorbeeld in staat 'bestek' te gebruiken om te eten: hij gebruikt takken om insecten te vangen die zich in spleten verbergen of stenen om noten te kraken.

Bij een recent experiment heeft men orang-oetans een langwerpig glas water gegeven met daarin een pindanootje dat bleef drijven op een laag niveau zodat de apen er niet met hun vingers bij konden komen. Ernaast hadden de onderzoekers een kan met water geplaatst. Na slechts enkele minuten hadden de orang-oetans begrepen dat als ze het water uit de kan in het glas zouden gieten, het waterniveau in het glas zou stijgen en ze zo bij het nootje konden komen ...

DE VOORTPLANTING BIJ ORANG-OETANS

In tegenstelling tot de andere grote mensapen die in groepen samenleven, zijn orang-oetans solitaire dieren. Het mannetje en het vrouwtje blijven niet langer bij elkaar dan de paar dagen die nodig zijn om zich voort te planten. Het vrouwtje zorgt 7 jaar lang voor haar nakomelingen en gedurende de eerste twee levensjaren houden de jongen zich vast aan de lange rosse haren van hun moeder. Daarna gaan de kleine aapjes voorzichtig en onder strikt toezicht stilaan op verkenning. Deze lange opvoedingsperiode en het feit dat orang-oetans pas vrij laat seksueel volwassen worden (tussen de leeftijd van 7 en 10 jaar) zorgen ervoor dat het voortplantingspercentage erg laag ligt. Hoewel orang-oetans gemiddeld tussen de 30 en 40 jaar oud worden, krijgt een vrouwtje in de loop van haar leven gemiddeld maar drie of vier jongen (zelden een tweeling) na een draagtijd van 8 maanden.

 

De Orang-oetans in beelden

De activiteiten van deze wereld

Uw abonnement
voor de prijs van
2 biljetten !

Bad van de Heilige Olifanten

Bad van de Heilige Olifanten

De verkenning van het Rijk van Ganesha begint hier... Meer info

Grote Balinese tempel

Grote Balinese tempel

Vanaf de grote centrale trap scheiden slechst enkele passen u van de grote Tempel Pura Agung Santi Bhuwana. Meer info

Bloementempel

Bloementempel

Hoger... nog hoger... het uitzicht is adembenemend! Meer info

Timor-dorp

Timor-dorp

Het Timor-dorp, een traditioneel paaldorp, is een universum op zich. Meer info

Aziatische olifant

Aziatische olifant

De olifant, een wonder Meer info

Rijstvelden

Rijstvelden

De Balinese rijstvelden. Meer info

Dieren van Ganesha

Dieren van Ganesha

Witstaartstekelvarken, Papoea Neushoornvogel, Balispreeuw, rijstvogel en makaken. Meer info

De kunstenaarswoning

De kunstenaarswoning

Het huis met de zuilengalerij, de kunstenaarswoning. Meer info

Ogoh-ogoh

Ogoh-ogoh

Muziek en dansen uit Bali, gebeden, offerandes, processie … Dat is het unieke spektakel dat zich op 6 mei voor de ogen van de bezoekers van Pairi Daiza afspeelt. Meer info

De witte tijgers

De witte tijgers

Twee witte tijgers in de Tijgertempel Meer info

De Orang-oetans

De Orang-oetans

Sinds 2017 wonen er vijf geweldige orang-oetans in Paira Daiza, die behoren tot een soort die oorspronkelijk uit het noorden van het Indonesische eiland Sumatra afkomstig is. Meer info